Mad og madpædagogik

Mad og madpædagogik

76,00 DKK (95,00 DKK inkl. moms)

Tidsskriftet 0-14, nr. 1-2010

Varenummer (SKU): T00075 Varekategorier: , ,

Produktbeskrivelse

• Ideer og inspiration – flere dagtilbud og SFO’er beskriver deres praksis med madordning • Der er fokus på både, hvordan man spiser, hvad man spiser, selvlavet eller udefra, hvad synes forældrene, madpakkerne, eftermiddagsmåltiderne • Børns inddragelse i måltidet – måltidets pædagogik • Sundhed anno 2010 – om at finde rundt i de mange gode råd og vejledninger

S. 6 Mama lejer i køkkenet
Køkkenet er udlejet til et firma! – som fortryller hele huset med sine dufte og smagsoplevelser.
Af Jeanet Olsen, pædagog og leder

S. 12 Madglæde og madmod
Præsentation af maden på demo-tallerken og man skal smage 10-12 gange før man ved, om man kan lide det!
Af Hanne Blomhøj, pædagog og leder

S. 20 Mangelfuld og dårlig ernæring er hovedårsagen til børns problemer
Interview med Frede Bräuner: Bag problematisk adfærd hos et barn ligger der altid ernæringsproblemer!

S. 24 Fra en hverdag med mad og bæredygtige måltider
Børn, forældre og personale bevæger sig forbi den altid åbne køkkendør, hvorfra dufte, varme og skramlende lyd kommer.
Af Birgitta Carlsen, leder, Camilla Carlsen, Mathilde Fabricius, Nikolaj Phillipsen og Gry Hybschmann Larsen, pædagoger

S. 30 ”Øv, skal vi have madpakker? Vi vil også have risengrød!”
Madordning er udfordrende og dyrt. Men madglæden er stor.
Af Gerda Hansen, pædagog og leder

S. 36 Gode madordninger er sundhedsfremmende i daginstitutionerne
Sunde børn leger og lærer bedst.
Af Joan Preisler og Maria Haukrogh, Fødevarestyrelsen

S. 40 Institutionskøkkenet – en ordentlig mundfuld
Køkkenindretning – Hygiejne – Hvem må være i køkkenet?…
Af Maria Haukrogh, Fødevarestyrelsen

S. 44 Sund mad til børn i dag institutioner og de 8 kostråd
Verden er fuld af mad, så hvorfor lave det samme hver dag?
Af Maria Haukrogh, Fødevarestyrelsen

S. 48 En madpakke med energi og gode oplevelser
Gode råd til forældre.

S. 52 Skal man spise op – uddrag af en debat på nettet
En ophidset debat mellem ansatte i dagtilbud om, hvorvidt børn skal spise op.

S. 56 Børn i køkkenet – et spørgsmål om anerkendelse
Børnene må med i køkkenet i institutionen – de kommer det ikke i familien!
Af Jens Ulrich, ph.d. og cand.mag.

S. 62 Frie fugle elsker boller
”Vi har børn, der spiser meget forskelligt mad og de nyder at gå med i køkkenet!”
Af Anne-Sofie Bech, pædagog og leder

S. 66 Cafe SFO
Mellemmåltid, eftermiddagsmad, klemmer – kært barn har mange navne.
Af Doris Kroer, køkkenleder og pædagogisk medhjælper

S. 72 Få økonomi til økologi
Gode tips til jeres omlægning!
Af Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent

S. 74 Omlægning til økologisk mad i institutionen
Argumenterne for økologi i kort form!
Af Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent

S. 76 Ideer til ”økologiske” aktiviteter
Her bliver mad til kultur, leg, pædagogik og sjove arrangementer.
Af Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent

S. 78 Opskrift på en sund kommune
Middelfart satser blandt andet på familier med overvægtige børn, hundetræningsbaner, en mentor til familier.
Af Kjeld Rasmussen, red. af 0-14

S. 80 Et spørgsmål fra en mor og et svar
En mor spørger bekymret til råds om sit lille barn og dets mad. Hvad ville du have svaret?

S. 85 Gabestokken: Velkommen i bananstaten

S. 86 Nul til fjorten på fem minutter

S. 88 Har pædagoger i fritidsinstitutioner stress?
Over ½ oplever stress-symptomer, for mange opgaver og for lidt tid, især til udsatte børn. En 0-14 undersøgelse.
Af Kjeld Rasmussen, redaktør af 0-14

S. 92 Pausen i børnehaven
En undersøgelse: For få pauser, for meget ”gennemtræk i personalerummet”, ledere uden pauser.
Af Søren Gundelach og Kjeld Rasmussen, UdviklingsForum

Yderligere information

Vægt 0.3 kg